IDAHOT 2014

Danes smo na rezidenci Britanskega veleposlanika v Ljublajni razobesili mavrično zastavo, s katero obeležujemo jutrišnji mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji (IDAHOT). Izražamo tudi podporo bližajoči se ljubljanski Paradi ponosa in se pridružujemo pozivu k odpravi diskriminacije ter k podpori skupnosti lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev (LGBT) v njenem boju proti neenakosti in nepravičnosti. 

Letošnja IDAHOT tema je Svoboda izražanja. Ponekod je ta, ko je govora o LGBT pravicah, grobo utišana. Spet drugod, tudi kjer so LGBT pravice zakonsko zaščitene, pa se LGBT ljudje še vedno srečujejo z ovirami, ki jim onemogočajo svobodni govor o sebi ali svojih pogledih na družbo. 

Delo, ki ga v okviru mednarodnih ustanov opravljamo na področju zaščite pravic skupnosti LGBT, je pomemben del britanskih mednarodnih prizadevanj za reševanje tega vprašanja. Na naših diplomatskih predstavništvih po vsem svetu se zavzemamo za spremembe diskriminatornih zakonodaj in praks. Naša veleposlaništva in uradi British Councila v državah gostiteljicah podpirajo tudi delo organizacij civilne družbe in njihova prizadevanja za drugačen odnos družbe do lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev. 

Velika Britanija varstvu pravic skupnosti LGBT namenja polno podporo tudi doma. Lani sprejeti zakon o legalizaciji istospolnih zakonskih zvez je letos 29. aprila stopil v veljavo. Na ta zgodovinski dan so v Veliki Britaniji potekale prve istospolne poroke, na poslopju vlade pa je plapolala mavrična zastava. 

Predsednik vlade David Cameron je ob tej priložnosti dejal: 

“Uzakonitev istospolnih porok nekaj pove o naši državi. Pove, da smo država, ki nadaljuje svojo ponosno tradicijo spoštovanja, strpnosti in enakopravnosti. Mladostnikom, ki niso prepričani o svoji spolni usmerjenosti, daje močno sporočilo. Jasno jim pove “enakovredni ste, pa če ste homo- ali heteroseksualni”. To je izjemnega pomena za vzpostavitev okolja, v katerem ljudi ne nadlegujejo zaradi spolnosti in kjer lahko vsakdo uresniči svoj potencial, pa naj bo matematični genij kot Alan Turing, gledališka in filmska zvezda kot Sir Ian McKellen ali pa novinarka in televizijska voditeljica kot Clare Balding.”

Ne le institucije in organizacije, tudi posamezniki moramo preiskati vlogo, ki jo imamo v boju z vsemi oblikami diskriminacije. Danes si zato vzemimo čas za premislek o tem, kako lahko s skupnimi močmi odpravimo homofobijo in transfobijo, ter podpremo raznolikost in strpnost.  

Odpravnik poslov britanskega veleposlanika Christopher Yvon 

in Conor Snowden, direktor British Councila Slovenia