Informacije in nasveti o dnevu izpita IELTS

Na dan izpita boste najbrž malo živčni. Da bo vse potekalo čim bolj gladko, smo pripravili nekaj informacij, ki vam bodo pomagale razumeti, kako se bo odvijal dan izpita.

Na izpit IELTS pridite pravočasno. Teden dni pred izpitom boste prejeli e-pošto z uro začetka izpita. V e-pošti bodo navedeni tudi postopki in razpored. Če zamudite začetek izpita, ga morda ne boste smeli opravljati.

Če ste zaradi invalidnosti ali drugega stanja zaprosili za opravljanje izpita pod posebnimi pogoji, bo na dan izpita vse pripravljeno. Prosimo vas, da se na osebje obrnete vsaj šest tednov pred izpitom.

Ustni del izpita poteka isti dan kot drugi deli ali največ en teden pred izpitom ali po njem. O datumu in uri ustnega dela izpita boste obveščeni vnaprej.

Prepričajte se, da ste pripravljeni in si vnaprej pripravite prigrizek in pijačo. V prostor za opravljanje izpita ni dovoljeno vnašati hrane, s seboj boste lahko imeli le vodo v prozorni steklenici.

Kako dolgo traja izpit?

Slušni, bralni in pisni del izpita trajajo 2 uri 40 minut, med posameznimi deli pa ni odmora.

Ustni del izpita lahko poteka isti dan kot drugi deli ali največ en teden pred izpitom ali po njem. O datumu ustnega dela izpita boste obveščeni vnaprej.

Kaj moram vzeti s seboj v prostor, kjer poteka izpit?

S seboj morate prinesti:

  • osebni dokument.

Priporočamo vam, da prinesete:

  • prozorno steklenico z vodo.

V prostor, kjer poteka izpit, ni dovoljeno prinesti ničesar drugega. British Council priskrbi pisala, radirke in šilčke.

Izklopite mobilni telefon in druge elektronske naprave. Prosili vas bomo, da jih skupaj s preostalimi osebnimi stvari pustite zunaj prostora, kjer poteka izpit.

Kaj storim z osebnimi stvarmi na dan izpita?

Zagotovili vam bomo varen prostor, kjer boste lahko pustili vse svoje stvari. British Council ne prevzema odgovornosti za izgubo ali poškodbo osebnih predmetov na lokaciji izpita, zato vam toplo priporočamo, da dragocene predmete, kot so mobilni telefoni in računalniki, pustite doma. 

Kdaj se opravi preverjanje istovetnosti?

Osebje na izpitni lokaciji IELTS bo vašo istovetnost preverilo ob prihodu.

S seboj prinesite isti veljavni osebni dokument (osebno izkaznico ali potni list), kot ste ga uporabili ob prijavi. 

Neveljavnih ali poteklih osebnih dokumentov ne sprejemamo. Če boste predložili veljavnega osebnega dokumenta, izpita ne boste mogli opravljati.

Kdaj poteka fotografiranje za izpit?

Na dan izpita vas bomo zaradi dodatne varnosti fotografirali, vaša fotografija pa bo prikazana na obvestilu o rezultatu izpita.

Kaj se zgodi ob koncu izpita?

Ostanite na svojem sedežu, dokler vam nadzornik izpita, da zapustite prostor.

Če menite, da je prišlo do težav, ki bi lahko vplivale na vašo uspešnost, to takoj sporočite nadzorni osebi.

Če želite izpostaviti težavo ali vložiti pritožbo, prosite nadzorno osebo za obrazec o težavah na dan izpita. 

Kaj, če med izpitom potrebujem pomoč?

Če imate med izpitom vprašanje, dvignite roko in prosite za pomoč.

Pred slušnim delom izpita, se prepričajte, da dobro slišite. Če posnetka ne slišite, takoj dvignite roko in obvestite nadzorno osebo.

Ne pozabite, da boste imeli po poslušanju posnetka na voljo 10 minut, da na list za odgovore vpišete odgovore. Pri bralnem delu ne boste imeli dodatnih 10 minut , zato odgovore po vsakem prebranem besedilu zapišite na list za odgovore.

Če morate med izpitom na stranišče, dvignite roko, da opozorite nadzorno osebo. Ne motite drugih.

Vaša varnost je za British Council zelo pomembna

Za British Council je varnost na izpitu IELTS zelo pomembna. Na dan izpita bo administrativno osebje fotografiralo vse udeležence, kar je dodatni varnostni ukrep. Preberite navodila za fotografiranje, ki jih boste prejeli po prijavi na izpit. 

V sobo, v kateri poteka izpit, ni dovoljeno nositi ur, ne glede na vrsto in starost. Svojo uro boste morali pustiti v varnem prostoru z ostalimi osebnimi stvarmi . V prostoru, kjer poteka izpit, je ura.