IELTS student
Prepare for your test day

Če želite doseči želeno oceno, se morate pripraviti na izpit. Kar najbolj morate izpopolniti svoje znanje angleščine, hkrati pa morate vedeti, kaj lahko pričakujete na izpitu. Pripravili smo nekaj nasvetov.

Nasveti za uspeh na izpitu

  • Pozanimajte se, kako je sestavljen izpit, da ne boste presenečeni na dan izpita. 
  • Gradivo za pripravo in izbite za vadbo si lahko izposodite v mestni knjižnici v Ljubljani ali Univerzitetni knjižnici Maribor
  • Odgovarjajte na primere vprašanj in preverite merila za ocenjevanje izpita IELTS. 
  • Posnemite se, medtem ko govorite angleško ali odgovarjate na primere vprašanj iz ustnega dela.  Poslušajte se, da boste vedeli, kje se zmedete, kje ponavljate besede, kje delate slovnične napake in kdaj govorite prehitro, saj so to štirje bistveni deli ustnega izpita. 
  • Med slušnim, bralnim in pisnim delom podčrtajte ključne besede, da boste natančno vedeli, kaj morate zapisati v odgovor. Preden začnete odgovarjati na nalogo v pisnem delu, si pripravite osnutek. 
  • Naučite se in prepoznajte sopomenke (različne besede z enakim pomenom). V slušnem in bralnem delu bo v vprašanju pogosto ena ključna beseda, v besedilu pa bo uporabljena njena sopomenka, zato je pomembno, da prepoznate povezave med njimi.  Uporaba sopomenk je koristna tudi pri ustnem in pisnem delu, saj pokaže poznavanje raznolikega besedišča. 
  • Odgovore v slušnem in bralnem delu natančno preverite. Preverite, ali ste sledili navodilom, da ne boste po nepotrebnem izgubljali točk. 
  • Na izpit pridite spočiti in naspani. Poskrbite, da boste prišli dovolj zgodaj. Zamujanje vam ne bo v pomoč. 
  • Če želite obiskati tečaj za pripravo na izpit, se lahko obrnete na eno od naslednjih šol, ki nudijo pripravljalne tečaje:
Berlitz Gosposvetska 2, Ljubljana

Lingula, jezikovni center d.o.o.     

 Šmartinska 152, BTC dvorana A, Vhod 8, Ljubljana
Panteon College                     Vojkova 1, Ljubljana
Nina Bostič Bishop (specializirani tečaji IELTS)               Mobile phone: 031 307 458
Sterling d.o.o.               Dalmatinova 2, Ljubljana
Angleški jezikovni atelje                       Dimičeva 12, Ljubljana; Mobile phone: 031 405 197
EURO-lingua.college Koroška cesta 9, Maribor

Opozorilo: Uvrstitev na ta seznam ne pomeni, da British Council šolo priporoča ali jamči za njeno kakovost. 

Več napotkov in informacij si lahko preberete v zavihku Na dan izpita in si s spleta prenesete Informacije za kandidate, prijavljene na izpit IELTS (PDF 949kb).