Priprave na Cambridge English izpite

Če želite dobro opraviti izpit, se morate nanj pripraviti. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov:

  1. V knjigarni Univerze v Oxfordu ali na spletu lahko kupite različne knjige, ki vam bodo pomagale pri pripravi na izpit.  Seznam priporočenih knjig je na voljo na spletni strani Cambridge English.
  2. Učbenike in vadnice, ki pripravljajo na izpit, si lahko tudi izposodite v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani (Kersnikova 2)
  3. Nasveti in uporabni namigi o tem, kako se pripraviti, so na voljo tudi na straneh Cambridge English Exams in Cambridge English Learn English
  4. Pri nekaterih izpitih lahko pri pisnem delu izberete, da boste pisali o vnaprej določenih besedilih. To velja za izpita Cambridge English: First for Schools (FCE for Schools) in Cambridge English: Proficiency (CPE)

    Vprašanje o vnaprej prebranem besedilu je eno od petih izbirnih vprašanj v drugem delu pole, ki preverja pisno izražanje. Kandidati naj ne odgovarjajo na to vprašanje, če nimajo dovolj obsežnega besedišča in besedila ne razumejo dovolj. Če obiskujete pripravljalni tečaj, prosite učitelja oziroma učiteljico, naj presodi, ali bi bilo katero od besedil in/ali filmskih različic primerno za vašo skupino. 

    Izbrana besedila/film v letu od januarja 2016 do decembra 2018:

FCE for Schools

Robert Louis-Stevenson: Treasure Island (Oxford bookworms graded reader Stage 4 edition)

Učitelji se lahko odločijo za pripravo kandidatov na vprašanja v zvezi s tem besedilom tudi prek študije katerekoli verzije filma Treasure Island.

CPE

Colm Tóibín: Brooklyn (katerakoli izdaja) 

Učitelji se lahko odločijo za pripravo kandidatov na vprašanja v zvezi s tem besedilom tudi prek študije filma režiserja Johna Crowleya (2015).

M.L. Stedman: The Light Between Oceans (katerakoli izdaja) 

Učitelji se lahko odločijo za pripravo kandidatov na vprašanja v zvezi s tem besedilom tudi prek študije filma režiserja Dereka Cianfrance-a (2016).