Kaj je CENTRES?

Projekt CENTRES je namenjen ustvarjanju novih idej in inovacij med bodočimi ustvarjalnimi podjetniki v Evropi. 

V šolah po vsej Evropi se preizkuša več novih metod poučevanja v tesnem sodelovanju z ustvarjalnimi podjetji. Namen projekta je izboljšati in učvrstiti ustvarjalne in podjetniške veščine mladih ter pomembno vplivati na pripravo izobraževalnih politik. 

Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru Programa za vseživljenjsko učenje. Pilotni projekt poteka na Češkem, Danskem, v Estoniji, Litvi, na Finskem, Poljskem, Sloveniji in v Združenem kraljestvu. 

Kaj želi doseči projekt CENTRES?

Cilji projekta CENTRES so:

• spodbujati modele in metodologije, ki jih je mogoče uporabiti v šolah in drugih organizacijah za podjetniško izobraževanje ter tako razvijati ustvarjalne in podjetniške veščine učencev

• spodbujati načine, kako povezati ustvarjalne podjetnike in podjetja s šolami ter omogočiti učencem praktične poslovne priložnosti v kreativni industriji.

Aktivnosti CENTRES v Sloveniji

Inovativni izobraževalni program »Učenje za pogum« v okviru CENTRES, ki trenutno vključuje 69 srednješolcev v Sloveniji in še vedno sprejema nove sodelujoče, poskuša spodbujate razvoj podjetniških veščin in kreativnega razmišljanja. 

Na nedavnem odprtju dogodka, povezanega z mreženjem v okviru CENTRES, je slovenska ministrica vlade, Alenka Bratušek, podprla projekt in poudarila pomen izobraževalnih pristopov, ki temeljijo na eksperimentiranju in projektih. 

Dogodka so se udeležili številni ravnatelji učitelji, podjetniki, študenti in predstavniki vlade. Centre for Entrepreneurship and Executive Development (CEED), ki vodi projekt, in British Council Slovenia trenutno sodelujeta pri pripravi možnosti za vključitev projekta v nove šole in visokošolske ustanove. 

Partnerji CENTRES

Projekt sofinancirajo Evropska komisija, British Council in drugi partnerji:

Nacionalni inštitut za izobraževanje (Češka)

Danska fundacija za podjetništvo – Mladi podjetniki (Danska)

Fundacija Entrum (Estonija)

Dosežki mladih v Litvi (Litva)

Center za malo podjetniško na Šoli za ekonomijo Univerze Aalto (Finska)

Poljsko združenje za ustvarjalnost(Poljska)

CEED Slovenija (Slovenija)

New Direction (Združeno kraljestvo)

Zunanje povezave