Voditeljica oddaje Selector je Jamz Supernova.

The Selector je mednarodna radijska oddaja British Councila, ki predstavlja najboljšo novo britansko glasbo. V Sloveniji je dveurni pregled sveže britanske glasbe na sporedu vsak ponedeljek zvečer ob 20.00 na Radiu Terminal

The Selector predstavlja sodobno glasbo najrazličnejših žanrov ter predvaja nastope v živo in intervjuje z najzanimivejšimi britanskimi glasbenimi ustvarjalci. 

Selector Radio letos praznuje dvajset let. Iz preproste zamisli se je razvil v priljubljene vir za novo glasbo in več oddaj, ki jim vsak teden prisluhne štiri milijone ljudi v več kot 35 državah, drugi pa lahko ostanejo na tekočem prek poslušanja glasbe na strani Selector Radio. Razvili pa smo tudi nove oblike, kot je Selector PRO za profesionalce v glasbeni industriji in Selector Live, ki manj in bolj znane britanske ustvarjalce pripelje na odre po vsem svetu.

Zaradi pandemije kovida je praznovanje #SelectorAt20 malce spremenjeno. Čeprav zaenkrat ni dogodkov v živo, smo pripravili posebne oddaje, poleg tega pa upamo, da bomo v drugi polovici leta uspeli organizirati tudi koncerte. 

Poslušajte oddajo v živo ali pa si na spletni strani Selector Slovenia predvajajte starejše oddaje. 

Zgodovina Radia Selector

ZAČETKI RADIA SELECTOR IN GLASBENA SCENA LETA V ZDRUŽENEM KRALJESTVU V NOVEM TISOČLETJU

Leta 2001 je imelo internetno povezavo samo 36 % prebivalcev Združenega kraljestva. Ni bilo Facebooka, Twitterja in Spotifyja. Celo MySpace, prek katerega sta pozornost javnosti dobili Lily Allen in Kate Nash, se je pojavil šele leta 2003.  

Selector je nastal, da bi predstavljal glasbo manj znanih britanskih ustvarjalcev mednarodnemu poslušalstvu, ki je pred prevlado interneta težko sledilo dogajanju na britanski glasbeni sceni, razen mednarodno uveljavljenim imenom. Nastal je v času velike priljubljenosti pop glasbe, ki se je predstavljala v oddaji Top of the Pops (do leta 2006) in na novih televizijskih izborih, kjer so se prepevale predvsem najbolj znane svetovne uspešnice. 

ANDI OLIVER IN PRVA LETA

Novo glasbeno oddajo The Selector je za British Council produciral Somethin’ Else, vodila pa jo je Andrea Oliver, znana kot The Selector. Predstavila je številne ustvarjalce, ki so pozneje zasloveli, med drugimi Amy Winehouse, Dizzieja Rascala, Jasona Yarda in Bat For Lashes.

Na začetku ni bilo preprosto dobiti gostov. Čeprav je bil British Council mednarodno znan kot organizacija za kulturne odnose, v Združenem kraljestvu oddaja ni bila znana. Sodelovanje z AIM [Association of Independent Music] je počasi obrodilo sadove, tudi zaradi edinstvene možnosti razširjanja radijske oddaje, ki je dopolnjevala nastope v drugih medijih. 

 SELECTOR PO DESETIH LETIH

Leta 2009 je povezovalka radia The Selector postala Sam Hall, bolj znana kot DJ Goldierocks, ki je bila obraz oddaje naslednjih deset let.

Oddaje produkcijske skupine Folded Wing, ki je dobila tudi novo podobo, je bila še vedno prostor odkrivanja velikih talentov. Med gosti sta bili Calvin Harris in Jamie Woon. Nastopi v žina nastopih v živo. 

Goldierocks je v desetih letih vodenja oddaje obiskala več kot 30 držav, s katerimi je British Council tkal kulturne vezi, kjer je nastopala kot didžejka na dogodkih Selector Live events in ki so začele predvajati oddaje. Oddaje so snemali tudi v drugih državah. "Veliko pustolovščin smo imeli!" se spominja Sam Hall. "V živo smo oddajali na kubanskem nacionalnem radiu!" Leta 2016 se je Selector razširil tudi v Rusijo, kjer je s Selector PRO ustvarjal povezave v glasbeni industriji. Hkrati se je začel Selector bolj ukvarjati z domačimi festivali, kot je Great Escape in Brighton, kjer je postavljen začasni studio.

STUDENT RADIO: SRA SELECTOR

Čeprav oddaja prvotno nastaja v Londonu, se lahko pripravljen "komplet z zbirko pesmi" prilagodi lokalnemu občinstvu, zato so oddaje v različnih državah dolge od 30 minut do dveh ur. 

Selector v sodelovanju z Student Radio Association (SRA) komplet z zbirko pesmi uporablja tudi za tekmovanje SRA Selector Awards, kjer nadobudni producenti producirajo svoj glasbeni miks in lahko osvojijo dva produkcijska dneva in potovanje na Selekctorjevo sestrsko postajo b Mehiki (Ibero 90.9 FM). Tako so začeli tudi Jack Saunders, ki zdaj pripravlja oddajo z neodvisno glasbo za BBC Radio, 1,  Andy Backhouse, ki je najprej delal za BBC Music, pred kratkim pa je s Selectorjevimi mehiškimi prijatelji ustanovil novo radijsko postajo, ter Cassidy Baillie, ki je zdaj producent oddaje Selector Radio.

 SELECTOR IN SUPERNOVA

Oktobra 2019 smo The Selector prenovili. Po novem samo 'Selector' je dobil novo voditeljico. Jamz Supernova, ki je pred delala za Reprezent in BBC 1Xtra, se je hitro uveljavila in v oddaji spet izbostavila elektronsko glasbo in klubsko sceno. 

SELECTOR SESSIONS

Selector Radio je spet začel pripravljati tudi posebne kratke oddaje Selector Sessions, kjer so se na primer zvrstile glasbenice Rachel Chinouriri, Monster Florence in Penelope Isles.

Prisluhnite posebni glasbeni opremi, ki je nastala ob 20. obletnici Radio Selector:

GLASBENA OPREMA SELECTOR AT 20 

Vsak mesec nova glasbena oprema predstavi izbor najboljše britanske glasbe v zadnjih dvajsetih letih po izboru priljubljenih glasbenikov, Selectorjevih gostov in predstavnikov glasbene industrije.

GLASBENA OPREMA THE GREAT ESCAPE 

Festival The Great Escape festival v Brighton leta 2021 poteka na spletu. Adam Ryan, ki festival spremlja že vrsto let, je izbral 22 skladb 22 britanskih umetnikov, ki so sodelovali na festivalu.

POSEBNA IZDAJA SELECTOR AT 20 

Posebna rojstnodnevna oddaja, v kateri Jamz Supernova predstavlja novo glasbo in izbor iz arhiva. Connie Constance razpravlja o novi glasbi in pank gibanju temnopoltih. Poglejte si še poseben nastop v živo Yard Act, novo glasbo Snowyja in Isolation Creation odličnega Sans Soucis.

AFTER DARK WITH BICEP

Ne zamudite miksa Bicepa, z glasbo vse od leta  2007.

GLASBENA OPREMA Z BRITANSKO GLASBO 2021-2001

Glasbena oprema z novejšo glasbo in pesmimi iz prvih oddaj leta 2001, tistimi, ki so nas najbolj navdušile v 20 letih Selectorja

Prisluhnite dobri glasbi!

Zunanje povezave