David Tennant kot Rihard II v predstavi Royal Shakespeare Company
David Tennant kot Rihard II v predstavi Royal Shakespeare Company, ki si jo ogledate na spletu od 23. aprila 2016. Foto: Kwame Lestrade.  © Royal Shakespeare Company ©

Royal Shakespeare Company

Oglejte si BBC-jev festival Shakespeare Lives kadar koli in kjer koli. Festival BBC Shakespeare Lives poteka do konca septembra 2016.

Izbrane posnetke si lahko ogledate spodaj, več pa je na voljo na festivalski spletni strani, ki ga so skupaj uredila BBC in British Council.

RIHARD II 

Royal Shakespeare Company

David Tennant igra nepriljubljenega Riharda II v kritiško priznani predstavi režiserja Grega Dorana in produkciji Royal Shakespeare Company (Kraljeve Shakespearove družbe). Predstava je prvič na voljo na spletu po vsem svetu.

POGOVARJAMO SE O SHAKESPEARU

Festival Hay

Festival s kombinacijo novih, kratkih filmov in svojega obsežnega arhiva s posnetki najboljših avtorjev, igralcev, akademikov in mislecev, med drugim Stephena Fryja, Germaine Greer in Judi Dench raziskuje delo in dediščino Shakespeara.

SHAKESPEARE NA ODRU, KAMERI IN POVSOD DRUGJE Z IANOM MCKELLENOM

Britanski filmski inštitut

Sir Ian McKellen ponuja vpogled v pasti in radosti interpretacije Shakespeara za gledališče, televizijo, radio in kino.

BITI HAMLET

BBC

Dva izmed najbolj izjemnih sodobnih Hamletov, Simon Russell Beale in Adrian Lester, razpravljata o svoji  najznamenitejši in zahtevni vlogi. V skladu s temo njun pogovor o danskem princu poteka na danskem ozemlju, v elegantno opremljeni rezidenci danskega veleposlanika v Londonu. Raziskujeta različne pristope h kultni vlogi, ki so jo interpretirali različni igralski velikani, od Johna Gielguda do Kennetha Branagha, Laurenca Olivierja in Christopherja Plummerja.

THE WORKS/NAPORI

Kratek film avtorja in režiserja Elliota Barnesa Worrella, ki se odvija v socialni soseski v Peckhamu,  izpostavlja brezčasne Shakespearove teme z Ralphom Fiennesom v glavni vlogi. Film s Shakespearovimi besedami raziskuje kompleksne odnose v skupnosti mladih Londončanov, ki nočejo, da bi jih opredeljevale življenjske okoliščine.